CATEGORIEËN
Kies hier een categorie

Moeilijke raadsels
middelmatige raadsels
makkelijke raadsels
grappige raadsels
leuke links

 


Toon oplossing - verberg oplossing

3 mannen boeken een hotelkamer. Deze kost 30 EURO.
Ze betalen elks 10 EURO. Na een tijdje beseft de hoteleigenaar dat de kamer maar 25 EURO kost en hij geeft de piccolo de opdracht om de 5 EURO die teveel was aangerekend terug aan de 3 mannen te bezorgen. Hij geeft de piccolo 1 muntstuk van 2 EURO mee en 3 muntstukken van 1 EURO. Nu beseft de piccolo dat hij 5 euro niet door 3 kan delen en hij besluit om het muntstuk van 2 EURO in zijn eigen zak te steken. Boven aangekomen geeft hij de 3 mannen elks 1 EURO. 3*9 EURO (10 EURO - 1 EURO) = 27 EURO en 27 EURO + 2 EURO (die de piccolo in z'n zak had gestoken) = 29 EURO, waar is nu die resterende euro naartoe?
  25 + 3*1 = 28
28+ 2 (van de picolo) = 30.
of anders geformuleerd
25 + 2 (van de picolo) = 27
27 + 3*1 = 30
In een put van 20 meter diep zit helemaal onderin een slak. De slak wil naar boven en begint te klimmen. Overdag stijgt de slak 5 meter, maar 's nachts daalt de slak 4 meter. Dat gaat zo elke dag door. Na hoeveel dagen heeft de slak de rand van de put bereikt?
  Na 16 dagen: na 15 dagen heeft de slak 15 meter geklommen. Op de 16de dag is ze dus boven en hoeft ze 's nachts niet meer te dalen!
Op een eiland wonen ridders en schurken: ridders spreken steeds de waarheid, schurken liegen. Als toerist kom je in de lokale herberg waar 13 mannen aanwezig zijn. Je vraagt aan iedereen: “Als je jezelf niet meetelt, hoeveel ridders zijn er hier dan aanwezig?”. Je krijgt de volgende antwoorden: "7, 4, 3, 6, 4, 0, 1, 2, 4, 4, 9, 2, 4". Kan je weten hoeveel ridders er zijn, indien ja: hoeveel?
  Er zijn 5 ridders aanwezig zijn (4+1) want ridders spreken de waarheid en 4 komt steeds terug.
Vier slimme kabouters staan op een rij met hun gezichten dezelfde kant op. Ze hebben allemaal een hoedje op, alleen ze weten zelf niet welke. Ze weten wel dat er twee rode en twee groene hoedjes zijn. Het eerste kaboutertje staat achter een muurtje en kan geen van de andere kabouters zien. Het tweede kaboutertje staat redelijk hoog en kan de hoeden van de derde en vierde zien. Het derde kaboutertje ziet de hoed van de vierde en de vierde ziet helemaal geen hoeden. Stel nu dat de hoeden zo verdeeld zijn dat het eerste kaboutertje een rode heeft, het tweede een groene, het derde een rode en het vierde een groene. Welk kaboutertje weet nu het eerst welke hoed hijzelf op heeft?
  Het derde kaboutertje weet zijn kleur, omdat hij de groene hoed van nr 4 ziet. Als hij ook een groene hoed op zou hebben zou kabouter nr 2 zijn kleur weten, omdat kabouter nr 2 dan 2 groene hoeden ziet. Aangezien kabouter 2 zijn kleur niet weet, weet kabouter 3 dat hij een rode op heeft.

pagina 1 - pagina 2 - pagina 3

 

raadseltjes voor groot en klein

Privacybeleid