CATEGORIEËN
Kies hier een categorie

Moeilijke raadsels
middelmatige raadsels
makkelijke raadsels
grappige raadsels
leuke links

 


Toon oplossing - verberg oplossing

Je hebt 9 vaten vol met graan. Elk vat bevat graan dat 10 kilo weegt per kubieke meter behalve één vat, daar weegt een kubieke meter 11 kilo. Hoe kan je door slechts één keer te wegen met een digitale weegschaal (waarop je zoveel kubieke meter als je maar wilt mag laden) het vat eruit halen waarin het graan van 11 kilo/kubieke meter zit?
   
Vier mensen staan voor de ingang van een grot. Ze wensen samen de uitgang van de grot te bereiken. In de grot is het donker en om door de grot te lopen hebben ze hulp van een zaklamp nodig. De groep beschikt over één zaklamp die één uur schijntijd heeft. Eén (of twee) mens(en) kunnen samen door de grot lopen terwijl één van hen de zaklamp vasthoudt. Kunnen de mensen samen aan de andere kant van de grot geraken als je weet dat:
-De eerste persoon de grot van ingang tot uitgang (en uitgang tot ingang) kan doorkruisen in 5 min
-De tweede persoon in 10 min
-De derde persoon in 20 min
-De vierde persoon in 25 min
Het is niet mogelijk dat 3 mensen tegelijkertijd door de grot bewegen, wanneer jijzelf of de persoon met wie je meeloopt de zaklamp niet heeft, moet je blijven staan in de grot, het zou kunnen dat je met 3 of 4 personen op hetzelfde punt in de grot komt te staan. Slechts 2 personen waarvan één in bezit van de zaklamp kunnen dan weglopen van dit punt in de grot.
De zaklamp kan doorgegeven worden van persoon tot persoon.
   
In roddelstad wonen 100 roddeltantes die elk precies 3 roddeltante-vriendinnen hebben. Op 1 januari verneemt één van deze roddeltantes een interessante roddel. Op 2 januari vertelt deze roddeltante de roddel aan haar 3 vriendinnen. Op 3 januari lichten deze 3 vriendinnen hun vriendinnen in over de roddel. Dit gaat zo voort...
Als we aannemen alle 100 roddeltantes uiteindelijk de roddel te weten komen:
1) Wat is dan de vroegst mogelijke datum waarop alle roddeltantes de roddel kunnen kennen?
2) Wat is dan de laatst mogelijke datum waarop alle roddeltantes de roddel kunnen kennen?
Als roddeltante A als vriendinnen B, C en D heeft dan geldt:
B heeft A als vriendin, C heeft A als vriendin, D heeft A als vriendin. Het moet niet zijn dat B C als vriendin heeft.
   

pagina 1 - pagina 2 - pagina 3

 

raadseltjes voor groot en klein

Privacybeleid